Българската държава реагира адекватно на случващото се в Афганистан, заяви пред

...
Българската държава реагира адекватно на случващото се в Афганистан, заяви пред
Коментари Харесай

Стефан Тафров: Българската държава реагира адекватно на случващото се в Афганистан

" Българската страна реагира съответно на протичащото се в Афганистан ", заяви пред БНР Стефан Тафров, заместник-председател на парламентарната комисия по външна политика, народен представител от " Демократична България ", като посочи, че мнението му е основано на информацията, изнесена от външния министър Светлан Стоев.


" На първо място е грижата за нашите сънародници в Афганистан, за репатрирането им. Също по този начин има грижа от наша страна за афганистанците, които са работили за България през всички години на наше наличие там. Ние също им изискуем помощ . Министърът ме увери, че държавното управление работи съответно ", изясни Тафров.

Той заяви, че в Афганистан са непокътнати структурите на Организация на обединените нации като Върховния комисариат по бежанците и Световната продоволствена стратегия:

" Изглежда талибаните не протягат ръка към тях и това е естественият канал, по който може да се окаже помощ на афганистанците, тъй че те да не бягат от страната. В прилежащите страни, където има към този момент бежанци, Организация на обединените нации също може да помогне. Европейски Съюз би трябвало да помогне на Организация на обединените нации като обезпечи средства, с цел да помогне на тези хора, с цел да не се усилва бежанският напън. Това е доста значимо, което България може да направи и Европейски Съюз ".

18 милиона от афганистанците зависят от филантропична помощ , акцентира той и добави, че проектът на Европейски Съюз ще е в посока усилване на структурите на Организация на обединените нации в Афганистан.

Според Тафров  Турция е значима страна в обстановката:

" Добре е да поддържаме връзка с турските управляващи, да има разговор.  Доколкото разбирам, Турция не предизвиква притока на бежанци на своя територия, най-много поради своите ползи. това е разбираемо ". 

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР